Bioventure Zone Accelerator – Fremtidens biosolutions-industri starter her

Et acceleratorprogram for bæredygtig omstilling og lokal erhvervsudvikling

Med Bioventure Zone Accelerator tager vi et vigtigt skridt mod at accelerere udviklingen af nye biosolutions-industrier. Fokus er på bio- og naturbaserede afgrødeløsninger, der ikke alene bidrager til klima- og miljømål, men også skaber lokale arbejdspladser og nye forretningsmodeller i landdistrikterne.

 

Bæredygtige løsninger til fremtidens industri

Bioventure Zone Accelerator bygger på tanken om, at vi både kan fastholde vores fødevareproduktion og styrke dansk erhvervsliv. Det kræver nye industrielle løsninger baseret på afgrøder som græs og roer – højproduktive, miljøvenlige alternativer, som ikke skader natur og biodiversitet. Det vi kalder for jordnær biosolution.

 

Selvom de teknologiske løsninger allerede er langt i deres udvikling, mangler de nødvendige rammebetingelser for at kunne skaleres op og implementeres bredt. Netop disse rammer – både regulatoriske og samarbejdsstrukturelle – arbejder Klimafonden for at udvikle og forbedre.

 

Et innovationsøkosystem på tværs af sektorer

Med Bioventure Zone Accelerator faciliterer Klimafonden samarbejder på tværs af landbrug, industri, myndigheder og forskning. Målet er at skabe et brugerdrevet innovationsøkosystem, hvor nye teknologier og processer kan testes, evalueres og modnes i praksis.

 

Programmet skal samtidig bidrage til at tilpasse lovgivning og styrke de regulatoriske forudsætninger for omstillingen. Lokalbefolkningen inviteres aktivt med i processen – både som støtter og som deltagere i udviklingen af fremtidens landskaber og økosystemer.

 

Et levende laboratorium for grøn omstilling

Bioventure Zone Accelerator er etableret med en støtte på 20 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og udgør kernen i det levende laboratorium, der skal vise vejen til omstilling af vores landbrugsproduktion. Og her danner Bioventure Zone Accelerator rammen for en praktisk afprøvning af nye bæredygtige produktionsformer, der både er klima- og miljøneutrale og økonomisk bæredygtige.

 

Det levende laboratorium er således et demonstrationsprojekt for, hvordan nye bioindustrier kan udvikles til gavn for forsyningssikkerhed, biodiversitet, klima og udvikling i landdistrikterne. 

 

Sammen former vi fremtidens grønne industri

Klimafonden Skive fungerer som bindeled og drivkraft i projektet. Gennem samarbejde med landmænd, virksomheder, myndigheder og forskere skabes fundamentet for en ny grøn industri – rodfæstet i lokale værdier, med globalt potentiale.

Om programmet

BIOVENTURE ZONE ACCELERATOR driver grøn transformation ved at fremme og accelerere nye biosolutions-industrier og har som vision at forme fremtidens bio- og naturbaserede løsninger omkring lokale arbejdspladser, forretningsudvikling og agile reguleringer.

 

Dens "living lab"-tilgang lægger vægt på tilpasningsevne, inklusion, tværsektorielt samarbejde og systemisk forståelse.

 

Derudover er det programmets vision at konceptualisere resultater til en metode, som andre kan bruge, både nationalt og inden for Den Europæiske Union.

 

Klimafonden Skive har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden på 20 mio. kr. over fire år.

 

Links 

Presse

 

Novo Nordisk Fonden: Grøn omstilling og Den Grønne Trepart 

 

 

 

 

 

 

Levende laboratorium skal vise vejen til omstilling af vores landbrugsproduktion

BIOVENTURE ZONE ACCELERATOR skal lette og accelerere udviklingen af ​​en ny biosolution-industri formet af bio- og naturbaserede afgrødeløsninger og omkring lokale arbejdspladser og forretningsudvikling.

Klimafonden Skives tilgang

Vi bruger en systemisk tilgang til at facilitere og koordinere samarbejde på tværs af fem niveauer:

  • teknologi/forskning: udforske og anvende nye teknologier
  • forsyning: integrere kaskader af industriel anvendelse og ressourcer
  • marked: udvikle bæredygtige, sammenhængende forretningsmodeller
  • regulering: tilpasse sig politikker og lovgivningsmæssige rammer
  • lokalsamfund: engagere sig i samfundsmæssige behov, kulturelle kontekster og lokalsamfund.

 

Denne ramme omhandler, hvordan vi griber fat i og forstår samspillet mellem landskabsområder, reguleringer, nye teknologier, nye forretningsmodeller og mennesker – alt sammen bygget på vores lokale viden og netværk. Det vil sige et levende laboratoriemiljø, der omfatter både et fysisk rum og et socialt system, for at skabe innovative løsninger i fællesskab.

 

Specifikke mål

  • Teknologi/forskning: Etablering af en ny bioløsningsinfrastruktur baseret på et stærkere samarbejde mellem forskere og industrier i zonen.
  • Forsyning: Rådgivning om, hvordan man bedst understøtter en robust forsyningskæde og en kaskadebaseret udnyttelse af ressourcer til bio- og naturbaserede løsninger.
  • Marked: Afdækning af det industrielle potentiale og nødvendige samarbejdsformer ved at fremme udviklingen af ​​skalerbare, bioøkonomisk sammenhængende forretningsmodeller.
  • Regulering: Sikre overensstemmelse med og fremme udviklende politikker og tilpassede reguleringsrammer vedrørende teknologier og produkter, der fremmer innovation, industriel vækst og bæredygtighed.
  • Lokalsamfund: Dyrke meningsfuldt engagement med lokalsamfundet for at imødekomme offentlig modstand mod ændringer til fordel for miljøet.

 

  • Støtte udrulningen af politikker og strategier: ​​Aftale om et Grønt Danmark, Iværksætterstrategi, Strategi for Life Science, Landdistriktsplan og Rød Løber for Produktionsindustrier. Om EU-støtte til Green Deal, fra jord til bord, Fit for 55, EU's biodiversitetsstrategi og EU's bioøkonomistrategi, Net Zero Industry Act, den nye innovationsdagsorden og Competitiveness Compas.
  • Bane vejen for replikering af en afprøvet og demonstreret bæredygtig løsning i stor skala og anvendelse af dens metode.